Naravna sestava in kakovost

Naravni izvor Imunoglukana

Imunoglukan® je visokoprečiščen naravni izvleček iz gobe bukov ostrigar. Bukov ostrigar je lesna goba, pogosta tudi pri nas. Najdemo jo na deblih in štorih listavcev, zlasti na bukvi, pa tudi na divjem kostanju, brestu in orehu. Ime »ostrigar« je dobil po svoji školjkasti obliki.

Izdelki Imunoglukan P4H® vsebujejo patentirani, po posebnem tehnološkem postopku izolirani Imunoglukan®. Za proizvodnjo se uporabljajo gobe, ki jih vzgajajo na evropskih gojiščih (Madžarska, Češka Republika, Slovaška in tudi Slovenija). Pri vsaki proizvodnji Imunoglukana uporabijo sveže vzgojene gobe.

Polisaharidi in beta-glukani

Gobe in rastline so sestavljene iz polisaharidov, dolgoverižnih molekul, sestavljenih iz več enot sladkorja. Poli pomeni »veliko«, saharid pomeni »sladkor«. Glede na to, kako se polisaharidi organizirajo v strukturne enote in kako se vežejo skupaj, določajo, katere spojine tvorijo. 

Posebno konfiguracijo polisaharida predstavlja molekula, ki se ji reče beta-glukan2. Betaglukani se med seboj razlikujejo in imajo različne učinke na človekov organizem. Vpliv betaglukana na imunski sistem je neposredno odvisen od izvora, strukture, čistosti in sposobnosti, da ustvari popolno vez z receptorji celic imunskega sistema. 

Kako nastane Imunoglukan P4H®?

Nadzor kakovosti

Proizvodnja izdelkov Imunoglukan P4H® poteka pri proizvajalcih, ki so sicer specializirani za proizvodnjo zdravil in zagotavljajo kakovost v skladu s standardi GMP in ISO 22000. Prav tako so izdelki Imunoglukan P4H® v celotnem postopku proizvodnje kontrolirani skladno s sistemom HACCP, ki zagotavlja kakovost živil.

Izdelki Imunoglukan P4H® so na voljo samo v lekarnah in specializiranih prodajalnah, kjer distribucijska veriga omogoča neprekinjeno kontrolo pogojev transporta in skladiščenja. Poleg tega pa je končnemu kupcu omogočen strokovni nasvet farmacevta.

Analizni certifikati

Vsaka serija končnega izdelka ima analizni certifikat o kakovosti in vsebnosti sestavin (Imunoglukan®, vitamin C in cink), ki je na željo dostopen tudi širši javnosti. 

Vsebnost sestavin redno preverjamo v zunanjih laboratorijih. Vsi naši izdelki so podvrženi rednim letnim pregledom zdravstvenega inšpektorata.

Vsi analizni certifikati so na voljo tudi lekarnam.

Varnost in nutrivigilanca

Navedene klinične raziskave potrjujejo varnost izdelkov Imunoglukan P4H® pri odraslih in otrocih od 1. leta. Vsekakor je pri majhnih otrocih priporočljiv posvet s pediatrom. Imunoglukan P4H® ni primeren za otroke do enega leta, saj pri tako majhnih otrocih ni kliničnih raziskav.

Nutrivigilanca je evropska povezava, ki je namenjena prepoznavi novih tveganj, predvsem povezanih z uživanjem prehranskih dopolnil, obogatenih živil in novih živil. V Sloveniji in večini držav članic EU nutrivigilanca ni zakonsko predpisana. V Medisu pa smo ta sistem vzpostavili že leta 2015 in tako spremljamo morebitne neželene učinke izdelkov Imunoglukan P4H®.

Viri

1. Halperen G.M.; Healing mushrooms, 2006

Klinične raziskave

Učinkovitost izdelkov Imunoglukan P4H® potrjujejo številne klinične raziskave, ki so dostopne v strokovni literaturi in na PubMedu.

 

 

 

 

Za več informacij vprašajte svojega zdravnika ali farmacevta.

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.