Imunski sistem - Imunoglukan P4H

Imunski sistem

Imunski sistem je skupek organov in celic, ki telo varuje pred tujki. Naloga imunskega sistema je preprečevanje vstopa mikrobov v telo in uničevanje tistih tujkov, ki v telo vstopijo. Ko mikroorganizem vstopi v naše telo, ga napadejo celice prve bojne linije: makrofagi, nevtrofilci, monociti.

Imunske celice prepoznajo in uničijo bolezenske mikrobe – bakterije, viruse, parazite, glivice – ki vdrejo v organizem. Tako nas imunski sistem zaščiti pred okužbami.

Pri dobro uravnanem imunskem sistemu so okužbe razmeroma redke, odzivi nanje so intenzivni (vročina je znak živahnega imunskega sistema).

Znano je, da razna kronična vnetja dodatno zavirajo normalen razvoj imunskih celic in normalno delovanje imunskega sistema. Zato je še toliko bolj pomembno, da bolniki, ki pogosto obolevajo oz. so kronično bolni, poleg čimbolj raznolike prehrane uživajo tudi prehranska dopolnila, saj jim lahko pomagajo do optimalnega delovanja imunskega sistema.

Kako lahko okrepite imunski sistem?

  • Poskrbite za zdravo in raznoliko prehrano.
  • Izogibajte se pitju alkohola, kajenju in mastni hrani.
  • Ohranjajte telesno kondicijo.
  • Izogibajte se stresu.
  • Uživajte pripravke za krepitev imunskega sistema.

Slabo delovanje imunskega sistema se lahko kaže v ponavljajočih se, dolgotrajnih okužbah. Tudi okužbe z glivicami so lahko pokazatelj slabega delovanja imunskega sistema.

Skrb za dobro počutje in energičnost sta nujno potrebni za ohranjanje zdravja. Ponavljajoče okužbe so znak, da naš imunski sistem ni v dobrem stanju. Takrat je ključno, da se posvetujemo z zdravnikom ali farmacevtom, kako okrepiti delovanje imunskega sistema.

Potek bolezni je praviloma hujši, če nas okužba zaloti sredi hujših naprezanj, stresov, neugodnih klimatskih razmer ali v slabi telesni kondiciji. Imunski sistem deluje razmeroma optimalno, če ima na voljo vse potrebne snovi za svoje delovanje. Snovi za delovanje imunskega sistema dobimo predvsem z ustrezno prehrano. Če ne uživamo takšne hrane, da bi organizem iz nje pridobil vso potrebno energijo in gradbene snovi, lahko naša odpornost pade.

Organi imunskega sistemaCelice imunskega sistema