Nina Fridrih, mag. farm.
Domov >Imunoblog >Zanimivo > Z močnim imunskim sistemom v bitko proti bakterijam in virusom

Z močnim imunskim sistemom v bitko proti bakterijam in virusom

Mikroorganizmi so del vsakdana in jih najdemo v zraku, vodi, na tleh in v/na naših telesih. Ogromno mikrobov živi v in na našem telesu in nam ne povzročajo škode, nekateri so celo zdravju koristni (npr. pri prebavi). Včasih pa se zgodi, da ti mikrobi vstopijo v telo in nas naše obrambne sposobnosti pustijo na cedilu – nastopijo bolezenske težave. Pogosto se to zgodi ob najbolj neprimernem času, ko si mislimo »zdaj pa res ni pravi čas, da zbolim!« 

 

 

Povzročitelji bolezni so bakterije, virusi ali redkeje glive. Med najpogostejše bakterijske okužbe spadata angina in pljučnica, v boju proti bakterijam pa si pomagamo z antibiotiki. Nasprotno, gripo in prehlad večinoma povzročajo virusi. Pri teh boleznih antibiotiki niso učinkoviti.

Večinoma si pri virusnih okužbah pomagamo tako, da lajšamo težave. Pomembno je veliko počivati in piti dovolj tekočine, da pomagamo imunskemu sistemu pri borbi. Kadar se pojavi povišana telesna temperatura ali je prisotna bolečina, posežemo po zdravilih za znižanje telesne temperature (antipiretikih) in po zdravilih proti bolečinam (analgetikih), najpogosteje so to paracetamol, acetilsalicilna kislina in ibuprofen. Če imamo zamašen nos, uporabimo dekongestive v obliki pršil ali kapljic, ki nam olajšajo dihanje z zmanjšanjem izločanja sluzi. Pri suhem ali dražečem kašlju uporabimo zdravila, ki pomirjajo kašelj (antitusike), pri kašlju z izmečkom pa zdravila, ki olajšajo izkašljevanje. Mnogokrat posežemo tudi po zdravilih, ki vsebujejo kombinacije učinkovin.

Moramo pa se tudi vprašati, zakaj se je okužba sploh pojavila, zakaj nismo bili kos tej bakteriji ali virusu, ki nas je napadel? 

Močan imunski sistem je ključni obrambni sistem človeškega organizma. Imunski sistem spada med najpomembnejše nosilce našega zdravja in telo brani pred vdorom mikrobov ter napade tiste, ki uspejo v telo vstopiti. Pri ohranjanju močnega imunskega sistema moramo v prvi vrsti poskrbeti za zdrav življenjski slog: dobro telesno kondicijo, ustrezno prehrano in dovolj počitka. Brez slabe vesti si privoščimo nekaj časa zase vsak dan, za rekreacijo ali sproščanje.

Kadar imunski sistem oslabi, ga je dobro podpreti z naravnimi pripravki, ki vplivajo na krepitev imunskega sistema. Priporoča se jemanje teh izdelkov preventivno in tudi pri že nastali okužbi, da omogočimo telesu hitrejše okrevanje. Dolgoročno nas zdrav imunski sistem varuje pred nalezljivimi boleznimi.

Izdelki Imunoglukan P4H® spadajo v skupino imunomodulatorjev, kar pomeni da uravnavajo odziv imunskega sistema. Vsebujejo naravni bioaktivni polisaharid Imunoglukan®, izoliran iz gobe bukov ostrigar. Po vezavi na receptorje imunskih celic sproži imunski odziv po celem telesu. Vsebuje še pomembna antioksidanta vitamin C in cink, ki delujeta podporno, ščitita celice pred vplivom škodljivih snovi iz okolja in nadomestita povečano potrebo pri izčrpanosti in okužbah.

 

VIRI
https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/prehlad-in-gripa
www.sfd.si/uploads/datoteke/13dsl.pdf

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.