Sara Kramberger, mag. kem.
Domov >Imunoblog >Zanimivo > Recepti z bukovimi ostrigarji

Recepti z bukovimi ostrigarji

Ena izmed zdravilnih vrst gob je bukov ostrigar. Poznamo več vrst ostrigarjev, poleg bukovega tudi hrastovega, golobičjega in druge. Ime ostrigar so dobili zaradi podobnosti s školjkami ostrigami. Bukov ostrigar oziroma Pleurotus ostreatus je lesna goba, pogosta tudi pri nas. Najdemo jo na deblih in štorih listavcev, zlasti na bukvi, pa tudi na divjem kostanju, brestu in orehu. Bukov ostrigar lahko kupimo jeseni na tržnici, čez celo leto pa v bolje založenih trgovinah. Bukov ostrigar je zdravo živilo, bogato z vitamini, minerali in vlakninami. Zbrali smo nekaj odlični receptov z bukovimi ostrigarji, ki pa jih lahko nadomestite tudi z jurčki ali šampinjoni.

Testenine z bukovimi ostrigarji

SESTAVINE:

  • 1 zavoj gob vrste bukov ostrigar (pakirani so v plastičnem zavojčku)
  • 500 g testenin (svedrov)
  • 1 kisla smetana
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • olivno olje
  • malo moke
  • bazilika
  • svež peteršilj
  • začinka

PRIPRAVA:

V osoljenem kropu, ki smo mu dodali žlico olja, skuhamo testenine na način al dente (to pomeni, da je testenina na ugriz skuhana a ne razkuhana, torej ravno prava - no, sledite navodilom na vrečki..).

Ko se testenine kuhajo, vzamemo ponev, vanjo vlijemo nekaj olivnega olja (žlico ali dve) in stresemo vanj sesekljano čebulo in česen, ter mešamo, da zarumenita. V to stresemo bukove ostrigarje, ki smo jih predhodno umili in nasekljali - pri tej gobi so vsi deli uporabni. To pražimo okrog pet minut, nato dodamo žlico moke in malo vode in spet premešamo, da se kuha. Dodamo baziliko in začinimo po potrebi. V omako nato vmešamo kislo smetano in pustimo, da se kuha še kakšnih 5, 10 minut. Na koncu po omaki potresemo sesekljan peteršilj.

Omako polijemo po makaronih in potresemo po želji s parmezanom.

Čas priprave: 30 min

Količina: 4 osebe

Juha iz bukovih ostrigarjev

SESTAVINE:

500g bukovih ostrigarjev, polovico rdeče čebule, 2 žlici oljčnega olja, 1 žlico začinke, beli poper, 100ml sladke smetane, 1 žlica limoninega soka

PRIPRAVA:

Na segretem olju popražimo narezano čebulo, dodamo rezine bukovega ostrigarja, na kratko popražimo, zalijemo z litrom vode in kuhamo dokler se gobe ne omehčajo. Začinimo z začinko in belim poprom, po potrebi dolijemo še malo vode in vse skupaj kuhamo še približno 5 minut. Kuhani juhi dodamo limonin sok in smetano ter posolimo po okusu. Juhi lahko dodamo še jušne kroglice ali kockice kruha.

Polpetke z bukovim ostrigarjem

SESTAVINE:

  • 250 g bukovega ostrigarja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 2 žlici sesekljanega drobnjaka
  • 5 žlic drobtin ali polnozrnate moke
  • 2 jajci
  • sol po potrebi
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • sezam po želji

PRIPRAVA:

Gobe očistimo in razrežemo na lističe. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo na koščke. Čebulo opražimo na ogretem olju. Ko ovene, dodamo narezane gobe in česen. Pražimo tako dolgo, da voda, ki jo oddajo gobe, izpari. Dodamo drobnjak, drobtine, jajca, sol in parmezan. Pustimo stati 10 minut, da se moka napne. Če uporabljamo drobtine, ni potrebno čakati. Maso s prsti oblikujemo v polpetke in jih po želji povaljamo v sezam. Polagamo jih na segreto olje in pečemo na vsaki strani 3 minute oziroma tako dolgo, da zlato porjavijo. Postrežemo na posteljici iz rukole ali motovilca.

Čas priprave: 15–20 minut

Količina: za 4 osebe

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.