dr. med., spec. ped. Vlasta Kunaver, dr. med., spec. ped.
Domov >Imunoblog >Zanimivo > Praktični nasveti ob vstopu otroka v vrtec

Praktični nasveti ob vstopu otroka v vrtec

Če smo iskreni, je vstop v vrtec tako za mamice in očke kot za otroka kar velika prelomnica, sploh ko gre za prvega otroka. Mnogi starši že vnaprej pričakujejo, da bo otrok ves čas bolan, kar pa seveda ni vedno res …

Nekateri otroci pa resnično, sploh v prvem letu obiskovanja vrtca, zbolevajo pogosteje. Ni vedno kriv samo vrtec. Majhni otroci pogosteje prebolevajo razne okužbe zgornjih dihal in prebavil tudi tam, kjer vrtca še videli niso. Čeprav gre za obdobje, ki starše včasih spravlja v obup, vendarle hitro mine.

 

 

Kako urediti bolniški stalež?

Starši imate pravico in dolžnost, da bolnega otroka negujete doma. Prvi delovni dan, ko ostanete doma, obvestite izbranega pediatra in delodajalca. Bolniški stalež za nego bolnega otroka lahko dobite, če sta oba starša zaposlena s polnim delovnim časom. Če eden od staršev dela krajši delovni čas, je bolniški stalež za nego za otroka možen le za ta krajši čas.

V času hospitalizacije starši niso upravičeni do bolniškega staleža za otroka. Za prvi in zadnji dan hospitalizacije lahko dobite potrdilo za spremstvo. Za specialistični pregled lahko koristite spremstvo sorazmerno trajanju pregleda. Podrobneje o pravilih glede staleža za nego otroka si lahko preberete na spletnih straneh ZZZS in v zloženki, ki so jo izdali v ta namen.


Starši svoje otroke poznamo in vemo, kdaj se počutijo dobro.

Kdaj in koliko časa naj otrok ostane doma po preboleli bolezni?

Večinoma imamo ob odsotnosti otroka iz vrtca zaradi bolezni predvsem v mislih čas, ko naj bi bil otrok doma, da z boleznijo ne okuži drugih otrok. Tisto, kar je prvo in najbolj pomembno, je otrokovo počutje. Zelo veliko je trditev in navodil, ki želijo s številom dni povedati, kdaj po povišani telesni temperaturi ali na primer kašlju gre lahko otrok v vrtec. To je precej nesmiselno, saj otroci, situacije in okužbe niso enaki in tega preprosto ne moremo posplošiti.

Nemogoče je v enem navodilu zajeti vse situacije, zaradi katerih priporočamo domače varstvo in nego. Mejno vprašanje je na primer kašelj. Otroci lahko po okužbah dihal, ko so sicer že zdravi, še kar dolgo kašljajo. Takrat praviloma niso več kužni, počutijo se dobro in zato lahko obiskujejo vrtec. Mejno področje je tudi čas zdravljenja zaradi podančic in uši. Staršem takrat uradno ne pripada nadomestilo za nego bolnega otroka.

Prenesite si knjižico s še več praktičnimi nasveti!

Prenesite!

Na splošno pa vseeno obstaja nekaj napotkov, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi, vendar vedno raje poslušajte nasvet zdravnika ali pa svoj občutek, saj starši svoje otroke poznamo in vemo, kdaj se počutijo dobro.

Otrok gre lahko v vrtec:

  • ko nima povišane telesne temperature,
  • je normalno igriv,
  • normalno ješč in
  • ne potrebuje več počitka kot običajno.

Doma morajo ostati vsi otroci, ki:

  • imajo povišano telesno temperaturo,
  • imajo izcedek iz oči,
  • bruhajo ali imajo drisko,
  • prebolevajo nalezljive izpuščajne otroške bolezni,
  • imajo kožne okužbe, kot je impetigo,
  • se v splošnem slabo počutijo.

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.