Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Domov>Imunoblog>Strokovno> Poletje in bolezni pri otrocih

Poletje in bolezni pri otrocih

Poletje prinaša tople, brezskrbne dneve z višjimi temperaturami, počitnice in čofotanje v morju ali na bazenu … Žal pa tudi poleti bolezen ne počiva. 

 

 

Mnogi otroci tudi v poletnih mesecih jemljejo antibiotike, morda se spopadajo z noricami ali pa jih, morebiti tudi celo družino, pestijo angine

Če se spopadate s temi težavami, preberite, na kaj vse morate biti pozorni, da že tako oslabljenega zdravstvenega stanja ne poslabšate.

Preventiva za družinske poletne angine

Tudi v toplih poletnih mesecih angina ne počiva. Zakaj je tako? Ker celo leto obstaja dovzetnost za okužbo z bakterijo, ki povzroča angino. Seveda je to povezano z delovanjem našega imunskega sistema. Obstajajo namreč ljudje, ki imajo bakterijo vseskozi v žrelu, pa so popolnoma zdravi. Zbolijo lahko, ko se jim zmanjša imunska odpornost ali pa zboli njihov družinski član. Bakterija se namreč prenaša s tesnimi stiki, npr. pri poljubljanju, uporabi iste zobne krtačke, jedilnega pribora, kozarcev … Tako so za preprečevanje prenašanja bakterije, ki povzroča angino, ključni higienski ukrepi.


Nasvet: Tudi poleti si lahko pomagamo s sredstvi za krepitev imunskega sistema, kot je npr. Imunoglukan P4H.

Otrok, ki jemlje antibiotike, ne sme na sonce

Ste vedeli, da se pri uživanju nekaterih antibiotikov lahko ob izpostavljenosti soncu na koži pojavijo izpuščaji, podobni sončnim opeklinam? Občutek na koži je neprijeten, pekoč in zbadajoč. Temu pojavu se strokovno reče fototoksična reakcija. V redkejših primerih je lahko možna fotoalergijska reakcija, ko se prej omenjenim znakom pridružita še otekanje in srbenje. Izpostavljena koža se lahko tudi temneje obarva, oziroma je hiperpigmentirana.

Nasvet: Otrok, ki v poletnih mesecih jemlje antibiotike, naj bo čim manj izpostavljen soncu.

Kopanje v morju pri prebolevanju noric

Otroku, ki preboleva norice, odsvetujemo kopanje v bazenu ali morju. Razlogov za to je več: 

  • Bolezen je izjemno kužna, zato naj bo otrok, dokler se vsi mehurčki po koži in sluznicah ne posušijo, doma. Običajno to traja od 7 do 10 dni.
  • V času okužbe je otrokov imunski sistem oslabljen.
  • Prizadeta koža je bolj dovzetna za okužbe.
  • Izpostavljenost soncu lahko še dodatno okvari prizadeto kožo.

Nasvet: Otrok naj bo doma, dokler se ne posušijo vsi mehurčki.

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.