Domov >Imunoblog >Strokovno > Niso vsi beta-glukani enaki. Katere so najpomembnejše razlike?

Niso vsi beta-glukani enaki. Katere so najpomembnejše razlike?

Niso vsi pripravki, ki vsebujejo beta-glukan, enako učinkoviti. Treba je vedeti, kateri izdelki imajo dokazano učinkovitost, ki so jo potrdili s kliničnimi študijami na ljudeh.

 

 

Raziskave beta-glukana

Zgodovinsko gledano so se beta-glukani v medicini uporabljali že od prazgodovine, ko so ljudje spoznali, da imajo nekatere vrste gob zdravilne lastnosti. V indijskih medicinskih zapisih izpred več kot 5000 let se gobe omenjajo kot zdravilo, stari japonski zapisi pa navajajo, da domače živali, ki so se dodatno prehranjevale z gobami, niso razvile okužb in malignih bolezni. Japonski znanstveniki so veliko pozneje svoje raziskave utemeljili na teh zapisih, podobno znanje pa so imeli tudi afriški šamani in domorodci. Danes je znano, da imajo beta-glukani močan imunomodulatorni učinek, kar pomeni, da imajo sposobnost interakcije z imunskim sistemom, tako da na eni strani krepijo želen, na drugi pa zavirajo nezaželen imunski odziv.

V zadnjih dveh desetletjih je število študij, ki potrjujejo pozitiven imunomodulatorni učinek beta-glukanov na imunski sistem, preseglo 20.000 objavljenih znanstvenih prispevkov, ki beta-glukan postavljajo na prvo mesto med danes znanimi imunomodulatorji.

Kaj so beta-glukani?

Beta-glukani so molekule ogljikovih hidratov, ki so naravno prisotne v celični steni gliv, kvasovk, nekaterih bakterijskih vrst in žitaricah, kot sta oves in ječmen. Njihova struktura je sestavljena iz velikega števila molekul D-glukoze, ki so medsebojno povezane z 1-3 beta-glikozidnimi vezmi v verigo oz. skelet, iz katerega verige D-glukoze, povezane z 1-4 ali 1-6 beta-glikozidnimi vezimi, štrlijo kot veje.


Beta-glukani so molekule ogljikovih hidratov, ki so naravno prisotne v celični steni gliv, kvasovk, nekaterih bakterijskih vrst in žitaricah, kot sta oves in ječmen.

Razlika med beta-glukani

Njihova dolžina, zgradba in vrsta vezi, s katerimi se veje D-glukoznih verig pritrdijo na skelet, so lastnosti, ki jih medsebojno razlikujejo in določajo njihovo biološko delovanje. Tako ločimo beta-1,3/1,6-D-glukane, najpogosteje izolirane iz kvasovk in gliv, in beta-1,3/1,4-D-glukane, izolirane iz žit, ovsa in ječmena. Bolj je molekula beta-glukana razvejana, vključno z dolžino verige polisaharidov, nivojem razvejanosti in dolžino veje, močnejši je imunomodulator. Izkazalo se je, da imajo beta-(1,3)/(1,6)-D-glukani, torej tisti, ki jih dobimo iz kvasovk in gliv, večji biološki učinek na naš imunski sistem kot beta-(1,3)/(1,4)-D-glukani, pridobljeni iz ovsa ali ječmena.

Beta-glukani, pridobljeni iz gliv, imajo močnejši učinek

Beta-glukan, ki se najpogosteje uporablja kot prehransko dopolnilo, izhaja iz kvasa, predvsem zato, ker je kvas poceni surovina, iz katere zlahka izoliramo beta-glukan, pridobljena molekula pa ima dokazano imunsko aktivnost. Po drugi strani pa ima beta-glukan, pridobljen iz gliv, zlasti iz gobe bukov ostrigar, bistveno močnejši terapevtski učinek. Še več, molekula beta-glukana, izolirana iz glivične stene, ima močno razvejano obliko s kratkimi verigami D-glukoze, ki so z 1,6-beta glikozidnimi vezmi pritrjene na skelet, zaradi česar močno stimulira prirojeni imunski sistem oz. makrofage, nevtrofilce in limfocite, zelo dobro pa deluje tudi proti raku.

Treba je vedeti, kateri izdelki imajo dokazano učinkovitost, ki so jo potrdili s kliničnimi študijami na ljudeh.

Niso vsi pripravki enako učinkoviti

Na podlagi številnih raziskav je ameriška Zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA) pred več kot 10 leti beta-glukanom iz različnih virov dodelila oznako GRAS (Generally Recognized As Safe), kar pomeni, da so popolnoma varni za človeško uporabo. Splošno priporočilo za jemanje beta-glukanov se nanaša na njihovo preventivno delovanje, kjer je cilj preprečiti razvoj predvsem virusnih in bakterijskih okužb, pa tudi drugih, kroničnih bolezni. Vendar je tudi tukaj potrebna previdnost. Niso vsi pripravki beta-glukana enako učinkoviti. Treba je vedeti, kateri izdelki imajo dokazano učinkovitost, ki so jo potrdili s kliničnimi študijami na ljudeh.

Kako jemati beta-glukane

Beta-glukan lahko jemljejo tudi otroci, običajno ga je priporočljivo začeti jemati nekaj tednov ali celo mesecev pred pojavom sezonskih nalezljivih bolezni. Upoštevati pa je treba, da zdrav imunski sistem temelji na pravilnih prehranjevalnih navadah in zmerni telesni aktivnosti. Zato nobeno prehransko dopolnilo in s tem noben beta-glukan ne more nadomestiti pravilne prehrane in zdravega življenjskega sloga, lahko pa je dodatna podpora imunskemu sistemu ravno v času, ko se naše telo z vsemi močmi bori proti virusnim in bakterijskim okužbam.

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.