Denis Baš, dr. med.
specialist pediater
Domov >Imunoblog >Strokovno > Nasveti pediatra za lažje spopadanje z virusnimi okužbami dihal

Nasveti pediatra za lažje spopadanje z virusnimi okužbami dihal

Bolezni dihal so vodilni razlog za obisk zdravnika pri otrocih in mladostnikih. Večinoma gre za različne virusne okužbe, ki najbolj bremenijo predvsem predšolske otroke, ki obiskujejo kolektivno varstvo. Če je bilo lani zaradi splošnega zaprtja vrtcev in šol ob pandemiji novega koronavirusa zanemarljivo malo bolnih otrok, pa se je letošnja sezona začela zelo zgodaj. 

 

 

Že konec avgusta smo zaznali veliko število okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), ki pri mlajših otrocih povzroči okužbe spodnjih dihal. Te lahko predvsem pri dovzetnih dojenčkih napredujejo v dihalno odpoved. Naraščajo pa tudi okužbe z drugimi sezonskimi virusi. Pojavljajo se tudi že prvi primere gripe.

Zato se mi zdi kot pediatru še toliko bolj pomembno, da poskušamo v čim večji meri zaustaviti širjenje virusnih okužb in delujemo še naprej predvsem preventivno.

Izpostavil bi več ukrepov, na katere lahko kot starši vplivamo pri svojem otroku in tako preprečimo resnejše posledice, ki jih povzročajo okužbe ali zapleti, ki nastanejo ob njihovem prebolevanju.

Na prvem mestu so osnovni higienski ukrepi (zračenje, razkuževanje rok in površin, okrevanje v domačem okolju). Če je v družini novorojenček ali dojenček, ki je mlajši od šestih mesecev, je pomembno, da ostane starejši sorojenec, ki obiskuje vrtec, začasno v domačem varstvu. Ob prebolevanju gripe lahko kar pri eni četrtini otrok nastanejo zapleti, najpogosteje gnojno vnetje srednjega ušesa in pljučnica. Zaščito s cepljenjem proti gripi svetujemo še posebno majhnim otrokom (od 6 mesecev do 2 let) in vsem kronično bolnim otrokom. 

Tudi nekateri vitamini in prehranska dopolnila lahko pomagajo pri krepitvi našega imunskega sistema. Med najbolj raziskanimi naravnimi imunomodulatorji so biološko aktivni polisaharidi, med katerimi so najbolj preizkušeni betaglukani, ki so pridobljeni iz gliv bukovega ostrigarja. Ti netopni polisaharidi se v bezgavkah črevesja predstavijo našemu imunskemu sistemu in ga naredijo odpornejšega na virusne okužbe. Posledično je okrevanje ob virusni okužbi hitrejše in manj pogosto se pojavijo sekundarne bakterijske okužbe kot posledica zapleta prebolevanja virusne okužbe.

Vitamin D ima številne koristne učinke na delovanje našega imunskega sistema in ga prek različnih mehanizmov naredi učinkovitejšega. Ob nezadostni tvorbi vitamina D v naši koži pod vplivom sonca v jesensko-zimski sezoni ter premajhnem vnosu s hrano se v hladnejših mesecih leta vsem otrokom svetuje nadomeščanje vitamina D (400–600 IE na dan). Pomanjkanje vitamina D je eden od razlogov za večjo obolevnost otrok za virusnimi okužbami.

Kombinacija vseh naštetih ukrepov: higienski ukrepi, cepljenje proti gripi in pnevmokoku, nadomeščanje vitamina D, uživanje preizkušenega betaglukana ter zdrav življenjski slog (mešana prehrana, gibanje na prostem) bo zagotovo zmanjšala obolevnost otrok za virusnimi okužbami dihal. 

Defendyl-Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.