Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Domov>Imunoblog>Strokovno> Klinična raziskava: Športniki, ki uživajo Imunoglukan P4H

Klinična raziskava: Športniki, ki uživajo Imunoglukan P4H

Primerna telesna dejavnost je koristna za delovanje imunskega sistema, medtem ko preobremenitev in nezadostna regeneracija (tako imenovana kronična imunosupresija) dejansko oslabi imunski sistem in v takih primerih obstaja večje tveganje za pojav okužb dihal, kot sta prehlad in gripa.

 

 

V raziskavi, objavljeni v strokovnem časopisu European Journal of Applied Physiology*, so ugotovili, da se pri športnikih, ki so jemali prehransko dopolnilo z Imunoglukanom, imunski sistem okrepi, zato redkeje zbolijo zaradi okužb zgornjih dihal.

V raziskavi so preverjali učinke Imunoglukana, netopne oblike beta-glukana, izolirane iz gobe Pleurotus ostreatus, za katerega je bilo pred tem dokazano, da spodbuja imunski sistem. V raziskavo je bilo zajetih 50 športnikov, ki so tri mesece uživali kapsule z Imunoglukanom (aktivna skupina) oziroma placebom (kontrolna skupina). Simptome okužb dihal so spremljali 6 mesecev; 3 mesece pred začetkom terapije in 3 mesece v času jemanja Imunoglukana oz. placeba.

Več naravnih celic ubijalk, ki pomagajo v boju pri okužbah

Rezultati so pokazali, da so imeli športniki, ki so uživali prehransko dopolnilo z Imunoglukanom, v primerjavi s kontrolno skupino višjo raven naravnih celic ubijalk (NK) – celic v imunskem sistemu, ki pomagajo v boju proti okužbam, in manjše število simptomov okužb zgornjih dihal. Okužbe zgornjih dihal lahko v ključnem obdobju treningov ali med tekmovanjem negativno vplivajo na dosežek športnika. Ugotavljajo, da je za športnike, ki intenzivno trenirajo, prehransko dopolnilo z Imunoglukanom koristno, saj pomaga ohranjati odpornost.

 

Povzeto po strokovni literaturi

* Bergendiova K, Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) supplementation, cellular immune response and respiratory tract infections in athletes. European Journal of Applied Physiology, September 2011, 111 (9): 2033–40.

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.