Jelena Novaković, mag.farm.
Domov >Imunoblog >Imunoglukan P4H® > Kako si lahko opomoremo in zaščitimo organizem pred drugimi okužbami po prebolelem COVID-19?

Kako si lahko opomoremo in zaščitimo organizem pred drugimi okužbami po prebolelem COVID-19?

Kako čim hitreje okrevati po okužbi z novim koronavirusom? To je glavna tema v znanstvenih krogih, medijih in celo vsakdanjem pogovoru.

Od lani se svet sooča z največjo zdravstveno težavo 21. stoletja. Novo odkrito bolezen COVID-19 povzroča novi koronavirus (SARS-CoV-2). COVID-19 ima široko paleto kliničnih simptomov: od blagega prehlada (približno 80 % bolnikov), pljučnice, do hudega akutnega respiratornega sindroma (približno 6 %), ki se lahko konča s smrtjo (1 % bolnikov).

Bolniki z blago klinično sliko in asimptomatski bolniki (zlasti otroci in mlajša populacija) prenašajo virus na dovzetno populacijo (starejše od 60 let, bolnike s kroničnimi boleznimi, imunsko oslabljene bolnike) pretežno kapljično. Odsotnost kolektivne imunosti in razmeroma enostaven prenos virusa povzročata veliko zdravstveno breme. Pri manjšem odstotku bolnikov COVID-19 lahko povzroči prehodne in kronične okvare srca, pljuč in živčevja.

Domače zdravljenje bolnikov z blažjo klinično sliko in brez pljučnice vključuje počitek, uživanje veliko tekočine, vitaminov ter tablet za znižanje vročine in lajšanje bolečin. Trajanje okrevanja je seveda odvisno od simptomov in resnosti klinične slike, vendar pri 80 % bolnikov bolezen traja 2–3 tedne. Pri večini bolnikov se po prvem tednu telesna temperatura normalizira, drugi teden pa ostale težave počasi izginejo.

V nasprotju z večino drugih virusnih okužb je bilo pri COVID-19 dokazano, da bolnikove imunske celice še 2–3 mesece po okrevanju po okužbi s SARS-CoV-2 kažejo utrujenost in izčrpanost, kar vodi do večje dovzetnosti za druge okužbe (najpogosteje virusne). Klinični imunologi priporočajo, da bolnik po normalizaciji simptomov akutne okužbe s SARS-CoV-2 čim prej okrepi svoj imunski odziv z uporabo naravnih pripravkov, ki imajo dokazno učinkovitost pri povečanju števila in delovanja imunskih celic.

Kako si lahko opomoremo in zaščitimo organizem pred ostalimi okužbami?

Imunoglukan P4H® se je v kliničnih študijah izkazal za učinkovitega pri krepitvi imunskega sistema pri okužbah dihal. Priporoča se za hitrejše okrevanje imunskega sistema tudi po prebolelem COVID-19. Kot je bilo objavljeno v znanstvenem članku v medicinski reviji Frontiers, ga na podlagi rezultatov kliničnih raziskav, ki so na voljo, evropski imunologi uvrščajo na seznam priporočenih snovi za krepitev imunskega sistema.1

Imunoglukan P4H® vsebuje naravni polisaharid, vitamin C in cink ter je namenjen za krepitev oslabljenega imunskega sistema tudi po okužbi SARS-Co-V-2 in tako omogoči zaščito pred drugimi okužbami.  Vitamin C in cink imata vlogo pri delovanju imunskega sistema ter pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Navsezadnje pa ne pozabite, da telo potrebuje počitek, spanje in kakovostno prehrano.

Poskrbite zase in za svoje najdražje z izdelki Imunoglukan P4H®.

Literatura: 1Jesenak et al. Front Cell Infect Microbiol. 2020 Jun 30;10:364.

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.