Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Domov>Imunoblog>Strokovno> Kako razlikovati gripo, prehlad in COVID-19?

Kako razlikovati gripo, prehlad in COVID-19?

Navadni prehlad, gripa in COVID-19 so virusne bolezni, ki se prenašajo kapljično in z dotikom. Glede na številne zelo različne simptome, ki jih lahko povzročijo, in njihove klinične manifestacije pa je ključ do ustrezne diagnostike in pravočasnega ukrepanja pravilno ločenje med temi tremi virusnimi okužbami dihal.

Če bi morali narediti povzetek najpomembnejših razlik med simptomi prehlada, gripe in COVIDA-19, bi ugotovili, da se gripa vedno pojavi v tem letnem času, ko jo tudi pričakujemo (pozimi). Začne se z nenadno povišano telesno temperaturo, bolečinami v mišicah in splošno slabotnostjo. Po drugi strani se prehlad lahko pojavi kadarkoli med letom; začne se z blagimi simptomi, navadno brez povišane temperature in takoj z zamašenim nosom ali s curljanjem iz nosu.

COVID-19 se po navadi ne začne hitro; pojavi se blago povišana telesna temperatura, suh kašelj, ki je v prvem tednu trajanja bolezni blag, šele pozneje se okrepi (pri gripi se kašelj navadno začne takoj na začetku bolezni, tj. po 2–3 dneh bolezni), vendar na začetku najbolj pogosto ni bolečin v mišicah, ki se pojavijo pri gripi. Glavobol se pri gripi prav tako praviloma pojavi takoj in je zelo močan, je pa bistveno bolj redek pri bolezni COVID-19. V nadaljevanju smo za vas pripravili preglednico s značilnimi simptomi različnih dihalnih okužb, ki vam lahko pomagajo pri njihovem razlikovanju in pravočasnem ukrepanju.

Simptomi

COVID-19

Gripa

Prehlad

Temperatura

Da (pri 50–90 % bolnikov)

Da

(3–4 dni)

Redko

Glavobol

Občasno

Močan

Redko

Bolečina v mišicah

Pogosto

Pogosto, močna

Redko

Utrujenost

Občasno

Pogosto, huda

Blaga

Izčrpanost

Občasno (progresivna)

Pogosto (zgodnji simptomi)

Nikoli

Zamašen nos

Redko

Občasno

Pogosto

Curljanje iz nosu

Redko

Občasno

Pogosto

Vneto grlo

Občasno

Pogosto

Pogosto

Kašelj

Pogosto (suh kašelj)

Pogosto (lahko je resen)

Blag do zmeren

Kratka sapa

Pri bolnikih z resnimi simptomi

Redko

Redko

Driska

Občasno

Občasno (pri otrocih)

Ne

Izguba občutka za vonj ali okus

Pogosto

Redko

Redko

Na podlagi poročil CDC (Center for Disease Control), WHO (World Health Organisation) in AAAAI (The American Academy of Allergy, Asthma & Immunology)

Nikoli prej ni bilo tako pomembno, da vsak med nami naredi največ zase in svojo imunost. Poleg osnovnih ukrepov, kot so zdrava prehrana in zadostno uživanje tekočine, izogibanje zaprtim prostorom in gneči ter redno umivanje rok, je pomembno tudi uživanje prehranskih dopolnil, ki okrepijo imunski odziv telesa za zaščito pred okužbo in nujna podpora pri okrevanju imunskega sistema po okužbi.

Imunoglukan P4H® z vitaminom C in cinkom je eden redkih izdelkov, za katerega so v številnih kliničnih preskušanjih dokazali učinkovitost pri podpori ob akutnih okužbah dihal in preprečevanju okužb dihal. Priporočilo je, da jemljemo Imunoglukan P4H® takrat, kadar je treba okrepiti imunski sistem in ponovno spodbuditi protivirusno zaščito. Imunoglukan P4H® poleg teh učinkov deluje tudi protivnetno, njegovo antioksidativno delovanje pa dodatno zmanjša oksidativni stres v našem telesu, ter dodatno zmanjša tudi utrujenost in izčrpanost.

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.