Nadja Ott, mag. farm., regionalni produktni vodja za Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Domov>Imunoblog>Imunoglukan P4H®> Kaj vsebujejo izdelki Imunoglukan P4H® in zakaj jih jemati na tešče?

Kaj vsebujejo izdelki Imunoglukan P4H® in zakaj jih jemati na tešče?

Imunoglukan P4H® izdelki so prehranska dopolnila, ki vsebujejo naravni bioaktivni Imunoglukan®, vitamin C in cink. 

 

 

Kaj so beta- glukani?

Beta-glukani so naravni polisaharidi (poli – veliko; saharid – sladkor), ki se nahajajo v celični steni kvasovk in bakterij, najdemo pa jih tudi v gobah, žitaricah in morskih algah.

Osnova je veriga, ki jo sestavljajo molekule sladkorja glukoze kot osnovne enote, povezane z 1-3 vezmi. Na osnovno verigo so vezane še stranske verige iz več posameznih glukoz, kar povečuje razvejanost beta-glukana.

Način, kako se polisaharidi organizirajo v strukturne enote in kako se vežejo skupaj, določa, kakšne učinke v organizmu lahko sprožijo. 


Dokazano je, da imajo betaglukani, izolirani iz gob in kvasovk, razvejano verigo sladkorjev in dokazan učinek na regulacijo imunskega sistema.

Imunoglukan®, kot glavna sestavina izdelkov Imunoglukan P4H®, je naravni bioaktivni polisaharid z razvejano strukturo (beta-(1,3/1,6)-D-glukan), izoliran iz gobe bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus).

Imunoglukan® je netopen, se ne absorbira v kri ter se iz telesa izloči kot vlaknina. Pri preučevanju sestavine raziskovalci niso opazili delovanja na nekatere skupine zdravil (npr. antibiotiki, zdravili za lajšanje simptomov prehlada, kortikosteroidi).

Pomembno je, da vzamete Imunoglukan P4H® na tešče, pol ure pred obrokom ali pred spanjem, vsaj dve uri po jedi. Z upoštevanjem navodil lahko tako dosežemo, da največja količina Imunoglukana čimprej pride do posebnih imunskih celic v tankem črevesu (Peyerjeve ploščice), kar povzroči imunski odziv in telo se samo začne boriti proti okužbi.

Karacsonyi S, Kuniak L. 1994. Polysaccharides of Pleurotus ostreatus: isolation and structure of pleuran, an alkali insoluble Beta-D-glucan. Carbohydr Polym 24: 107–111.I Jesenak M., Respiratory Tract Infections and the Role of Biologically Active Polysaccharides in Their Management and Prevention; Nutrients 2017, 9, 779

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.