Matic Dolinar, mag. farm.
Domov >Imunoblog >Zanimivo > Kaj storiti ob prvih znakih prehlada ali gripe

Kaj storiti ob prvih znakih prehlada ali gripe

Prihod zime, dež, mraz in veter, prehlad in kašelj mimoidočih, stres. Prihajajo časi, ko se pričnejo zimske okužbe dihal najpogosteje pojavljati, ljudje pa se zadržujemo večinoma v zaprtih prostorih, kar še spodbuja širjenje okužb.

 

 

1. Pijte dovolj tekočin

Pitje zadostnih količin tekočin je ena izmed najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svoje telo, medtem ko se vaš imunski sistem pripravlja na boj z nadležnimi mikrobi. Najboljši so voda, brezkofeinski čaji, športne pijače in pijače brez dodanega sladkorja. Priporočamo tudi sokove z veliko vsebnostjo vitamina C, kot je recimo sveže stisnjen pomarančni sok. 

2. Privoščite si dovolj spanja in počitka

V prvih 24 urah od pričetka prehlada je pomembno, da namenite svojemu telesu veliko spanja in počitka ter mu tako omogočite, da si lažje opomore. Raziskave kažejo, da so tisti, ki spijo manj kot 7 ur na noč, trikrat bolj dovzetni za prehlad kot tisti, ki spijo 8 ali več ur na noč.

3. Ne pretiravajte z aktivnostmi

Ob prvih znakih prehlada ali gripe zmanjšajte dodatne aktivnosti ter namenite svojemu telesu dovolj časa za počitek in okrevanje ter mu tako pustite, da si v miru opomore. 

4. Uživajte lahko hrano

Ko se vaše telo bojuje s prehladom, je pomembno, da mu namenjate dovolj hrane, ki je vir energije. Vzdržujte hranljivo in uravnoteženo prehrano. Priporočamo uživanje hrane, lahke za želodec. Sem sodi kuhana zelenjava, sveže sadje, doma pripravljene juhe, smutiji in enostavno prebavljivi ogljikovi hidrati, kot so riž in toast. 

5. Grgrajte slano vodo

Eden izmed najnaravnejših načinov za boj proti bolečemu grlu je grgranje slane vode. Sol veže nase odvečno vodo iz tkiv grla, zmanjšuje vnetje ter čisti sluz in snovi, ki dražijo grlo. Grgranje prav tako odstranjuje bakterije in viruse. Dovolj je že, da raztopite pol čajne žličke soli v kozarcu vode in nekajkrat pogrgrate. 

6. Vzemite Imunoglukan P4H® ACUTE

Ob prvih znakih slabega počutja, utrujenosti in izčrpanosti priporočamo, da vzamete Imunoglukan P4H® ACUTE. Ta poleg Imunoglukana vsebuje še cink in vitamin C za podporo imunskemu sistemu, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.