Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Domov>Imunoblog>Zanimivo> Kaj povzroči prehlad?

Kaj povzroči prehlad?

Ko nekdo, ki je prehlajen, kihne ali zakašlja, se v zrak sprosti na milijone virusov, ki nato pristanejo na osebah ali okoliških površinah, zaradi česar se prehladi hitro razširijo. Klice se zlahka prenašajo prek stika rok, zato bodite previdni, s kom si sežete v roke!

 

 

Odrasli za prehladom običajno zbolijo dva do štirikrat, otroci pa celo do osemkrat na leto! Kadar vsi naokrog kašljajo ali pršijo iz ust, se zdi, da se je težko izogniti prehladu, vendar obstaja nekaj preprostih ukrepov, s katerimi lahko v družini preprečite stik s klicami.

Obstaja kar 200 različnih virusov prehlada, ki lahko pri človeku okužijo nos ali grlo.

Nekaj zanimivosti:

  • Virus prehlada lahko vstopi v telo skozi usta, nos ali oči.
  • Simptomi se običajno začnejo kazati dva do tri dni po okužbi.
  • Utrujenost in pomanjkanje energije sta običajno prva znaka okužbe.
  • Prehlad povzroči draženje in vnetje nosne sluznice in grla.
  • Simptomi vključujejo zamašen nos ali izcedek iz nosu, boleče grlo, kihanje, kašelj, visoko temperaturo, utrujenost in glavobol.

Približno eden od 20 primerov prehlada se razvije v sekundarno okužbo, kot je bronhitis ali sinusitis.

Nasveti za preprečevanje in zdravljenje prehlada

1. Redno si umivajte roke
Klice se prav lahko prenesejo na roke, ko se dotaknete površin.

2. Pokrijte si usta
Kadar kihnete ali zakašljate, si usta pokrijte z robčkom, ki ga nato zavržete – s tem pripomorete k preprečevanju širjenja okužbe.

3. Izogibajte se zadimljenim prostorom
Izogibajte se prostorom, polnim dima. Ti poslabšujejo simptome prehlada, dim pa poleg tega draži dihalne poti in s tem poveča dovzetnost za viruse, ki povzročajo okužbe dihal.

4. Veliko počivajte
Privoščite si dovolj počitka. Človeško telo se je med počitkom bolj sposobno ubraniti okužb, zato si čez dan vzemite nekaj časa za okrevanje.

5. Uravnotežena prehrana
Uživajte uravnoteženo prehrano, ki vključuje zadostno količino svežega sadja in zelenjave, da izboljšajte odpornost ter preprečite okužbe.

6. Nalijte do vrha!
Zadostna hidracija je izredno pomembna, zato popijte najmanj 8 kozarcev vode na dan. Zeliščni čaj in zelo razredčen sadni sirup prav tako prispevata k dnevnemu vnosu tekočine.


Marsikdo ob prehladu izgubi tek. Poskusite jesti manjše obroke, na primer pet ali šest majhnih obrokov, razporejenih čez dan. Doma pripravljene juhe in smutiji so bogat vir hranil.

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.