Domov >Imunoblog >Strokovno > Delovanje imunskega sistema je zelo pomembno. Ali veste, kako deluje?

Delovanje imunskega sistema je zelo pomembno. Ali veste, kako deluje?

Zgodba o imunskem sistemu je zelo zapletena, vendar je recept za njegovo pravilno in močno delovanje preprost – pravilna prehrana in zdrav življenjski slog, ki vključuje dovolj spanja in počitka ter rekreativne telesne aktivnosti.

Imunski sistem telesa je sestavljen iz vrste različnih celic, tkiv in organov, katerih glavna naloga je zaščititi telo pred neznanimi snovmi oziroma antigeni.

 

 

Razvoj imunskega sistema pri otrocih

Imunski sistem se oblikuje pred rojstvom – to je prirojeni oz. nespecifični imunski sistem, ki je prva linija obrambe našega organizma. Z rojstvom otrok prevzame materin mikrobiom, ki naseljuje njegov prebavni in dihalni sistem ter kožo, z dojenjem pa otrok še naprej prejema imunske celice in dobre mlečnokislinske bakterije, ki nadalje tvorijo imunski odziv. Pri stiku z zunanjim svetom otrok pridobi t. i. specifičen imunski sistem in ustvari imunske celice, ki telo branijo pred specifičnimi antigeni.

Na delovanje imunskega sistema vpliva ves zunanji svet, predvsem pa podnebje, v katerem se je otrok rodil in odraščal, in hrana, ki jo zaužije. Pravilna prehrana in aktiven življenjski slog sta osnova za razvoj in vzdrževanje pravilnega in močnega imunskega sistema.

Na delovanje imunskega sistema vpliva ves zunanji svet, predvsem pa podnebje, v katerem se je otrok rodil in odraščal, in hrana, ki jo zaužije. 

Hrana za močan imunski sistem

Živila vsebujejo hranila, ki lahko neposredno vplivajo na delovanje imunskega sistema. Vitamini, kot so vitamini A, C, D, E in B-kompleksi ter minerali, kot so predvsem cink, selen in baker, delujejo na uravnavanje imunskega sistema. Vitamini in minerali z neposrednimi ali posrednimi reakcijami vplivajo na zaščitno funkcijo sluznice in kože ter na tvorbo imunskih celic, kot so makrofagi, nevtrofilci in limfociti.


Živila vsebujejo hranila, ki lahko neposredno vplivajo na delovanje imunskega sistema. 

Kaj vpliva na imunski sistem?

Na imunski sistem nenehno vpliva okolje, v katerem se nahajamo. Vsako neravnovesje zaradi:

  • nepravilne prehrane,
  • premalo spanca,
  • pomanjkanja ali prekomerne telesne aktivnosti in
  • izpostavljenosti neugodnim vremenskim vplivom

ustvarja stres za naš organizem, ki je nato dovzeten za okužbe in razvoj številnih bolezni.

Močan ali šibek imunski sistem

Imunski sistem se na vse te spremembe odzove z ustvarjanjem določene vrste in količine imunskih celic in molekul, zaradi česar ga lahko označimo kot »dober« ali »slab«, »močan« ali »šibek«. Glede na to, da sodobna zahodna kultura pogosto vključuje nenehno izpostavljenost neuravnoteženemu življenjskemu slogu, je imunski odziv pogosto premalo močan ali celo popolnoma neprimeren, možne posledice pa so lahko pogoste okužbe in bolezni.

Pomoč imunskemu sistemu

Prav zaradi tega je znanost začela raziskovati naravne snovi iz hrane in rastlin, ki bi lahko še izboljšale oziroma modulirale delovanje imunskega sistema, zato se vedno več govori o snoveh, ki imajo imunomodulatorne učinke – to so imunomodulatorji.

Pazite na svoj imunski sistem, da bo on lahko pazil na vas!

Poleg vitaminov in mineralov imajo močan imunomodulatorni učinek tudi dobre mlečnokislinske bakterije, polifenoli in snovi, kot so beta-glukani, pa tudi spojine, ki jih najdemo v nekaterih rastlinskih vrstah, kot so meta, rožni koren, črni bezeg in druge. Imunomodulatorno delovanje vključuje spodbujanje imunskega sistema, da proizvede imunske celice (levkocite in limfocite), po drugi strani pa zmanjšanje nepravilnega ali avtoimunskega odziva, ko imunski sistem napada lastne telesne celice in tkiva.

Beta-glukani

Ena najbolj raziskanih imunomodulatornih snovi so beta-glukani. To so sestavljeni ogljikovi hidrati, ki so naravno prisotni v kvasovkah in gobah. Klinična preskušanja so pokazala, da ima beta-glukan, pridobljen iz gob, zlasti iz gobe bukov ostrigar, bistveno močnejši terapevtski učinek kot tisti iz kvasovk. Delovanje beta-glukanov se najpogosteje kaže v aktivaciji makrofagov, imunskih celic, ki ščitijo telo pred okužbami, vendar je že dolgo znano tudi njegovo protitumorsko delovanje.

Pazite na svoj imunski sistem, da bo on lahko pazil na vas!

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.