Nadja Ott, mag. farm., regionalni produktni vodja za Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Domov>Imunoblog>Imunoglukan P4H®> Cepljenje je najboljši ukrep pred širjenjem nalezljivih bolezni

Cepljenje je najboljši ukrep pred širjenjem nalezljivih bolezni

COVID-19 je zelo spremenil naš način življenja in toliko bolj se zavedamo, da je zdravje dobrina, ki jo moramo čuvati.

Kot pojasnjuje profesor Ihan, profesor imunologije in mikrobiologije, ima bolezen COVID-19 pri večini blag potek, pri 20 % zbolelih bolezen poteka težje, okoli 5 % bolnikov pa je kritično bolnih in potrebuje zdravljenje v enoti intenzivne medicine, ki se žal lahko konča tudi s smrtjo. Vsekakor pa bolezen lahko povzroča dolgotrajne posledice, ki trajno poslabšajo zdravje ljudi.

Cepljenje je enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi, vključno s COVID-19. Ne ščiti le cepljenih posameznikov, temveč omogoča tudi zmanjševanje širjenja bolezni na druge in tako prepreči obolelost široke množice ljudi. S cepljenjem zaščitimo pred obolelostjo najbolj rizične skupine, ki bi bolezen COVID-19 težko prebolele.

S cepljenjem naš imunski sistem pripravimo na morebiten stik s škodljivim virusom.

Naravni polisaharid Imunoglukan® – izoliran iz gobe bukov ostrigar – je ameriški inštitut za alergije uvrstil na seznam dodatkov ob cepljenju. Svetujemo jemanje Imunoglukana 4 tedne, s pričetkom 1 teden pred cepljenjem.

Imunoglukan P4H® vsebuje naravni polisaharid, vitamin C in cink in je namenjen za krepitev imunskega sistema. Vitamin C in cink imata vlogo pri delovanju imunskega sistema ter pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Imunoglukan P4H® je varen in primeren za odrasle in otroke.

Poleg cepljenja pa je še vedno treba upoštevati preventivne ukrepe za preprečitev širjenja virusa, kot so nošenje mask, razkuževanje rok, prezračevanje prostorov in varna razdalja.

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003346; dostop 12. 3. 2021

Vogel et al. A Compendium of Vaccine Adjuvants and Excipients. 2nd edition. National Institute of Allergy and infectious Diseases

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.