Sara Kramberger, mag. kem.
Domov >Imunoblog >Zanimivo > 4 koristni nasveti, zakaj ostati doma, če smo prehlajeni oz. bolni

4 koristni nasveti, zakaj ostati doma, če smo prehlajeni oz. bolni

Slabo počutje, kašelj, vročina. Pred vami pa je nov dan, poln obveznosti in neizogibnih opravil. Vam je znano? Kaj storiti? Ostati doma ali ob podpori izdelkov za boljše počutje vseeno izpeljati delovni dan? Ena in edina prava odločitev je, da ostanete doma in počivate! 

 

 

1. Odgovorno vedenje do sodelavcev

Znaki prehlada so smrkanje, kihanje in kašljanje. Zadnje študije kažejo, da se mikrobi (bakterije, virusi) širijo hitreje, kot mislite. Večinoma se širijo z izdihanimi kapljicami. Raziskovalci so na podlagi eksperimentov ugotovili, da lahko kihanje ali kašljanje v zrak izloči kapljice s hitrostjo vsaj 150 km/h. Ob kihanju se razprši več kot 100.000 kapljic, ki vsebuje mikrobe, ki lahko prenašajo različne viruse (npr. virus gripe, adenoviruse, respiratorni sincicijski virus – RSV).

Vaš odhod v službo samo poveča tveganje za širjenje bolezni. Razmislite, ali je smiselno, da okužite še sodelavce iz oddelka?

2. Zaustavite širjenje virusa do ranljivejših skupin

Vsakodnevno pa se ne srečujete le s sodelavci. Ali ste kdaj pomislili na otroke, starejše ali ljudi, ki imajo kronične bolezni? Virusi ne izbirajo in samo čakajo, da najdejo pravega gostitelja, kjer se lahko razmnožujejo. Z vsakim, že bežnim stikom dodajamo še en kamenček v mozaik naših srečanj, oziroma poti virusa. Zavedati se moramo, da imajo mlajši lažji potek bolezni, pri starejših pa je večje tveganje za resnejše zaplete. Se zavedate, kakšna odgovornost je na okuženem posamezniku?

3. Okrevanje

Počitek in še enkrat počitek. S počitkom v zavetju lastnega doma si lahko zagotovimo najboljše možnosti za ozdravitev. S tem pospešimo proces okrevanja in ne tvegamo še večjih zapletov, ki bi lahko dodatno pripomogli k daljšem obdobju bolniške odsotnosti. Sredstva za zniževanje telesne temperature, topli napitki, uravnotežena prehrana in počitek prispevajo, da si telo hitreje opomore. Če pa telesu priskrbimo dodatna »hranila« z izbranimi izdelki za krepitev imunskega sistema (npr. kapsule Imunoglukan P4H® ACUTE), je okrevanje zagotovljeno.

Kapsule Imunoglukan P4H® ACUTE so prehransko dopolnilo; vsebujejo naravni bioaktivni Imunoglukan®, vitamin C in cink, ki podpirata delovanje imunskega sistema. Kapsule Imunoglukan P4H® ACUTE so namenjene za kratkotrajno uporabo v času povečane potrebe organizma. Vzemite 1 kapsulo na dan 5 zaporednih dni, najbolje zjutraj ali zvečer na prazen želodec.

Splošno pravilo je, da je ostanemo doma še vsaj 24 ur, odkar nimamo več povišane telesne temperature, ne da bi pri tem jemali analgetike.

Splošno pravilo je, da je ostanemo doma še vsaj 24 ur, odkar nimamo več povišane telesne temperature, ne da bi pri tem jemali analgetike. Protibolečinske tablete zavirajo simptome, vendar ne pripomorejo k okrevanju. To je še ena potrditev, da nam je potreben počitek in odmik od vsakodnevnih aktivnosti. Prezgodnja vrnitev na delo lahko ima tudi negativne posledice na zdravje, ena izmed njih je povečana dovzetnost za okužbe dihal.

4. Delovna učinkovitost

Menite, da ste kljub bolezni zelo produktivni na delovnem mestu? Žal vas moram razočarati, študije kažejo, da bolan človek doseže na delovnem mestu le 60 % povprečne učinkovitosti. Bolezen in utrujenost naredita svoje, zato se možnost napak bistveno poveča. Še več, študije kažejo, da bolan človek na delovnem mestu izgubi veliko časa zaradi nezbranosti in utrujenosti. S tem lahko potrdimo, da je tudi za delodajalca ugodneje, da delavec v tem času izkoristi možnost bolniške odsotnosti.

Ključno je zavedanje posledic, ki nastanejo z neodgovornim ravnanjem. Delo počaka oz. ga lahko opravi druga oseba, naše življenje pa je le eno. Z manjšim številom napak ga bomo preživeli kakovostnejše in polnejše. Zato ob prehladu ostanimo doma ter zavarujmo sebe in ljudi okrog nas!

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.