Nadja Ott, mag. farm., regionalni produktni vodja za Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Domov>Imunoblog>Zanimivo> 200 različnih virusov povzroča prehlad

200 različnih virusov povzroča prehlad

Virusne okužbe dihal vsako leto dosežejo višek obolevnosti v januarju ali februarju. Najbolj pogosta je povišana obolevnost za gripo in njej podobnim boleznim. Najbolj ogroženi so majhni otroci in starejši ljudje, zato je pri njih potrebna povečana previdnost. 

 

 

Kot je že znano, večino akutnih okužb zgornjih dihal povzročajo virusi. Več kot 200 različnih vrst virusov povzroča prehlad, od tega so najpogostejši povzročitelji rinovirusi (30-50%), tudi koronavirusi, virusi parainfluence, adenovirusi, respiratorni sincicijski virus in drugi.

Ti povzročitelji se intenzivno širijo v jesensko zimskem času, vrh okužb pa je po navadi v januarju in februarju. Vzrokov je več – po eni strani se spremenijo okoljski dejavniki, ki omogočajo boljše preživetje mikrobov v okolju, pa tudi možnost prenosa se poveča, saj se predšolski otroci in šolarji v vrtcih oz. šolah ponovno intenzivno družijo.

Za človekovo dovzetnost za okužbe z virusi je enako pomembno, koliko smo okužbam izpostavljeni kot kakšna je naša odpornost na okužbe oz. kako je naš imunski sistem pripravljen, da premaga okužbe.

Pomembno je pravilno ukrepanje in krepitev imunskega sistema!

Okužbe zgornjih dihal so po navadi blage ter samoomejujoče bolezni, ki pri ljudeh z dobrim imunskim sistemom, minejo same od sebe v nekaj dneh. 

Pomembni so preventivni ukrepi:

  • umivajte in razkužujte si roke
  • z rokami se čim manj dotikate obraza, ust in nosa, saj preko sluznic lahko vnesete viruse v telo
  • zračite prostore - izogibajte se stikov z osebami, ki bi lahko bile bolne,
  • ne udeležujte se prireditev in ne hodite v nakupovalne centre, kjer se zadržuje veliko število ljudi
  • če ste zboleli ostanite doma, da se ustrezno pozdravite.

Proti (virusnim) okužbam pa se lahko borimo tudi s tem, da okrepimo imunski sistem. Še posebej je priporočljivo, da spodbujamo nespecifično (prirojeno) imunost, ki se aktivira takoj po okužbi ne glede na to, kateri virus nas je napadel.

S tako imunomodulacijo okrepimo obrambo proti širokemu spektru povzročiteljem okužb, po drugi strani pa s tem zmanjšamo imunosupresivno delovanje imunskega sistema, ki uravnava jakost vnetnega odziva.

Imunoglukan P4H® ima dokazano imunomodulatorno delovanje, in sicer s hitrim vplivom na nespecifični imunski sistem (poveča se število naravnih celic ubijalk- NK celice). Primeren je za preventivno uporabo ter tudi že ob prvih simptomih akutne okužbe in ga lahko uživamo dlje časa.

Imunoglukan P4H® ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunoglukan P4H® le po posvetu z zdravnikom. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.